/ Tällaista on arki pysäköintihallin valvomossa: tilanne hallussa 24/7

Tällaista on arki pysäköintihallin valvomossa: tilanne hallussa 24/7

”Finnpark-pysäköinti”, asiakaspalvelija vastaa puhelimeen selkeän lyhyesti. Olemme valvomossa, hermokeskuksessa, josta on yhteys kaikkiin Finnparkin operoimiin pysäköintihalleihin. 

Asiakaspalveluesimies Lotta Räty esittelee huonetta, jonka takaseinällä on 15 tv-ruutua, joilla näkyy live-videokuvaa eri pysäköintilaitoksista. Puhelimet pirisevät, ja asiakaspalvelijoiden edessä on useita näyttöjä, joilla vilisee pysäköintitapahtumia koskevaa reaaliaikaista dataa.

”Kun vastaamme puhelimeen, menemme jämäkästi suoraan asiaan, jotta saamme selvitettyä ja ratkaistua asiakkaan tilanteen mahdollisimman nopeasti”, vuodesta 2009 Finnparkin asiakaspalvelussa työskennellyt Räty kuvaa.

Finnparkin asiakaspalvelutiimissä on töissä kuusi ihmistä. Valvomo toimii 24/7-periaatteella läpi vuorokauden. Finnparkin toimipisteessä Tampereen Satakunnankatu 23 A:ssa on myös asiakaspalvelupiste, johon voi arkisin klo 8-16 tulla käymään. 

Täällä vastataan pysäköintihallien toiminnallisuudesta. Valvomossa on automaatin sijaan aina paikalla oikea ihminen, jolle asiakas voi tarvittaessa soittaa ja kysyä neuvoa, tämä luo toimintavarmuuden lisäksi turvallisuutta.

Valvomossa seurataan laitteiden toimintaa kameroilla, pysäköintijärjestelmällä ja erilaisilla ohjelmilla. Siellä tarkkaillaan, että kaikki laitteet toimivat ja että etäopastusjärjestelmä näyttää yhtä hyvin netissä kuin kaduilla oikeata tietoa siitä, kuinka monta paikkaa on vapaana eri pysäköintihalleissa.

Valvomoon tulee keskimäärin 300 – 350 puhelua päivässä. Puheluita tulee Tampereen lisäksi pääkaupunkiseudulta, Lahdesta, Jyväskylästä ja Seinäjoelta, joista Finnpark on ottanut hoitoonsa uusia kohteita.

Puolet puheluista tulee sisään- tai ulosajossa suoraan puomeilta. Asiakkaan kortissa tai lipussa saattaa olla häiriö. Joskus vikaa on laitteessa tai rekisteritunnistuksessa.

”Käynnistämme sisään- tai ulosajolaitteen uudestaan, mikä kestää 10-20 sekuntia”, Räty kertoo. Joskus auto saattaa myös olla pysähtynyt niin, että se ei ole tarpeeksi lähellä puomia. Tarvittaessa valvomosta tehdään välittömästi ilmoitus Finnparkin huollolle, joka lähtee paikan päälle.

Toinen puolikas yhteydenotoista tulee automaattikassoilta. Lippu saattaa olla kadonnut, jolloin asiakkaan kertoman sisääntuloajan ja rekisterinumerotunnistuksen perusteella tehdään uusi lipuke samaan automaatiin.

Pysäköintikorteissa on magneettiraita, joka voi vioittua, jos se on puhelimen kanssa samassa taskussa, joten lippua kannattaa säilyttää erillään puhelimesta. Myös esimerkiksi laukussa oleva magneetti vaurioittaa lippua. Joskus lippu saattaa kastua tai mennä ruttuun. Vioittunutta lippua ei tule työntää automaattiin, vaan kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Valvomossa on vuosien varrella törmätty monenlaisiin tilanteisiin. Halliin on saatettu ajaa liian korkealla autolla ja jääty jumiin. Konstit on monet: renkaista on joskus otettu ilmoja pois tai ihmisiä on mennyt porukalla pakettiauton sisään, jotta auton korkeus on saatu alemmaksi. Ohjeet sallituista ajoneuvokorkeuksista ovat näkyvissä ennen sisäänajoa ja Finnparkin nettisivuilla.

”Meille voi aina soittaa: me haluamme ratkaista tilanteen mahdollisimman nopeasti niin, että asiakas pääsee jatkamaan matkaansa”, Räty sanoo.

Autoilijoiden kanssa keskustelu sujuu Rädyn mukaan pääsääntöisesti hyvin asiallisesti. Yhdessä asiassa hän toivoo kärsivällisyyttä.

”Kun muutamia kertoja vuodessa on jokin iso tapahtuma, jonka takia kadut ovat tukossa, voi hallista poistuminen kestää hetken. Katuliikenteeseen emme voi vaikuttaa mitenkään, mutta kun katu vetää, meiltä pääsee heti ulos.”

Finnparkin asiakaspalvelun sähköpostiosoite on asiakaspalvelu@finnpark.fi. Puhelinnumero arkisin klo 8-16 on 03 387 800 tai kiireellisissä tapauksissa 03 387 8216 (24 h).