/ Joko kaksipyöräiset on kaivettu talviteloilta?

Joko kaksipyöräiset on kaivettu talviteloilta?

Moottoripyörällä liikkuvat tamperelaiset pääsevät tietenkin pysäköimään pyöränsä halleissa ja kadunvarsilla kuten henkilöautoilijatkin. Toimintatavoissa ja säännöissä on käytännön syistä kuitenkin pieniä eroja.

Finnparkin ylläpitämissä pysäköintikohteissa Tampereella pätevät seuraavat ohjeet.

Jos moottoripyöräilijä käyttää digitaalista Moovy-sovellusta, hän soittaa halliin sisään ajaessaan puomilta asiakaspalveluun ja kertoo, että haluaa pysäköidä moottoripyörällä Moovya käyttäen. Finnparkin valvomo käynnistää pysäköinnin manuaalisesti asiakkaan Moovy-profiiliin. Sama toistuu ulosajossa. Automaattinen rekisteritunnuksen tunnistaminen ei toimi samalla tavalla kuin henkilöautoissa, koska moottoripyörissä rekisterikilpi on takana.

P-Asemasta on vastikään tullut Finnparkin ensimmäinen lipukkeeton pysäköintikohde, jossa maksaminen käy vain Moovylla ja pankki- tai luottokortilla. Moovy-asiakkaille käytäntö on sama kuin edellä. Jos moottoripyöräilijä ei käytä Moovya, hän soittaa puomilta ja ilmoittaa rekisteritunnuksensa, jolloin valvomo avaa puomin. Asiakas voi käydä maksamassa maksupisteellä rekisteritunnuksen avulla pysäköintinsä.

Jos moottoripyöräilijä käyttää perinteistä lipuketta, hän ajaa moottoripyörille merkitylle kaistalle ja ottaa pysäköintilipukkeen. Joissakin pysäköintitaloissa ei ole erillistä moottoripyöräkaistaa, tai sisäänajo ei aina tunnista moottoripyörää eikä anna lipuketta. Tällöin asiakas voi olla puomilta yhteydessä valvomoon, josta avataan puomi ja neuvotaan, miten asiakkaan tulee toimia maksun osalta.

Katupysäköinti moottoripyörällä

Moottoripyörä ja mopo pysäköidään kaduilla pääosin samalla tavalla kuin autokin. Tampereen kaupungin sivuilla on aiheesta lisäohjeita.

Moottoripyöräilijä tai mopoilija voi maksaa pysäköintinsä helposti joko mobiilisovelluksella tai pankki- tai luottokortilla. Finnparkin Moovy-palvelua käytetään aivan samalla tavalla kuin henkilöautojenkin kohdalla. Täältä voit lukea yksityiskohtaiset tiedot Moovyn käytöstä katupysäköinnissä.

Jos käyttää perinteisiä lipukkeita, automaatista saatu maksulipuke tulee olla kiinnitettynä moottoripyörään tai mopoon. Hyvä keino on kuvata maksulipuke siten, että sen tiedot ovat luettavissa valokuvasta. Pysäköintimaksu on ajoneuvokohtainen. Vaikka samassa ruudussa olisi useampia moottoripyöriä tai mopoja, tulee kaikissa olla oma maksulipuke.

Mopon saa pysäköidä jalkakäytävälle ja kevyen liikenteen väylälle niin kuin polkupyörän, mutta pysäköinti ei saa haitata jalankulkua tai pyöräilyä. Moottoripyörää ei saa pysäköidä jalkakäytävälle tai kevyen liikenteen väylälle. Mopon saa pysäköidä myös pihakadulle.

Moottoripyöräilijän tai mopoilijan ei tarvitse käyttää pysäköintikiekkoa, mutta aikarajoituksia tulee noudattaa.

Tampereen kaupungilla on ainoastaan moottoripyörille tarkoitettuja maksuttomia pysäköintipaikkoja Pinninkatu 28 kohdalla sekä Laukontorilla Kehräsaaren puoleisessa päässä.