/ Tulossa Tampereelle kesävisiitille? Näin pysäköit matkailuautosi tai -vaunusi

Tulossa Tampereelle kesävisiitille? Näin pysäköit matkailuautosi tai -vaunusi

Suomalaiset kesälomailevat ahkerimmin heinäkuussa. Matkailu- ja retkeilyautot sekä matkailuvaunut ovat taas liikkeellä, kun kotimaanmatkailijat pörräävät ympäri Suomea.

Image by Tom from Pixabay.

Nyt on siis mitä sopivin hetki kerrata matkailuvaunujen ja ajoneuvoyhdistelmien pysäköintisääntöjä. Esimerkkikaupunkimme on Tampere.

Säännöt ja niiden tulkinnat eivät päde samalla tavalla kaikissa kaupungeissa, joten ne kannattaa tarkistaa kaupunkikohtaisesti. Autoliitto on kirjoittanut aiheesta tuoreen (6.7.2023) jutun (”Pysäköinninvalvonnan paikkakuntakohtaiset tulkintaerot hämmentävät”), josta voi tarkistaa tilanteen muutamassa Suomen suurimmista kaupungeista.

Perussääntö Tampereella on, että ajoneuvon tulee mahtua yksittäisen pysäköintiruudun sisälle kokonaan.

”Tyypillisin virhe on, että pysäköidään ruutuun siten, että ajoneuvosta osa jää tieuran puolelle”, vastaava pysäköinnintarkastaja Sami Hurinki Tampereen kaupungin pysäköinninvalvonnasta sanoo. ”Kannattaa myös olla tarkkana, että ajoneuvo on yhden pysäköintiruudun sisällä eikä vie kahta vierekkäistä ruutua esimerkiksi vinopysäköinnin vuoksi.”

Tampereella perussääntöön pätee kuitenkin poikkeus. Ajoneuvoyhdistelmän (auto + perävaunu) pysäköiminen kahteen peräkkäiseen pysäköintiruutuun sallitaan yhdellä pysäköintimaksulla.

”Yhdistelmän tulee kuitenkin mahtua näiden kahden peräkkäisen ruudun alueelle”, Sami Hurinki tarkentaa. ”Helpointa tällainen yhdistelmä on pysäköidä kadunsuuntaiselle pysäköintiosuudelle, jossa pysäköintiruutuja ei ole eroteltu eli niissä ei ole ajoneuvokohtaista ruudutusta.”

Perävaunun tulee olla kytkettynä vetoautoon. Jos näin ei ole, molemmista pitää maksaa pysäköintimaksu.

Tällainen on Moovy

Tampereella sujuvin tapa pysäköidä on Moovy-sovellus.

Moovya on erittäin helppo käyttää. Älypuhelimen sovellukseen kirjaudutaan asiakkaaksi puhelinnumerolla. Sovellukseen lisätään vielä auton tai autojen rekisteritunnukset sekä maksukorttitiedot.

Moovy-pysäköintisovelluksen käyttäminen katupysäköinnissä on helppoa ja nopeaa.

Varmista ensin, että puhelin on paikantanut sinut oikein. Siirrä sijaintisi tarvittaessa oikeaan paikkaan liikuttamalla kartalla näkyvä karttapinni oikeaan paikkaan.

Valitse pysäköitävän auton rekisteritunnus sovelluksen alareunasta.

Aseta tarvittava pysäköintiaika aikajanalta ja paina ”Aloita pysäköinti”.

Pysäköinnin kestoa voi pysäköintitapahtuman aikana vapaasti muuttaa lyhyemmäksi tai pitemmäksi sovelluksessa.

Pysäköinninvalvonta näkee voimassa olevan Moovy-pysäköinnin rekisteritunnuksen perusteella valvontasovelluksesta.

Ajettaessa pysäköintitaloon kamera tunnistaa auton rekisterikilven, nostaa puomin automaattisesti ja pysäköinti käynnistyy. Kun auton ajaa ulos, puomi aukeaa taas ilman eri toimenpiteitä ja pysäköinti päättyy. Sovellus näyttää reaaliaikaisesti pysäköintiajan ja veloittaa maksut jälkikäteen antamaltasi maksukortilta. Moovyn myötä asiakkaan ei enää tarvitse tehdä erillisiä maksutoimenpiteitä pysäköinnin yhteydessä.

Moovy toimii nykyään Helsingissä, Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Vaasassa, Seinäjoella ja monella muulla paikkakunnalla.

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi matkahuoli vähemmän.

Image by Tom from Pixabay.