Tampereen pysäköintikehä varmistaa keskustan saavutettavuuden autolla myös kehityshankkeiden aikana
Tampereella autoilevat ovat kuluvan kevään aikana opetelleet uusia kulkureittejä, kun keskustan suuret kehityshankkeet ja remontit ovat sulkeneet tuttuja ajoväyliä. Pysäköintiverkosto ja ajoyhteydet ovat yksi tärkeä osa keskustan kehittämistä, ja tavoitteena on, että keskusta on edelleen hyvin saavutettavissa myös autolla. Tampereen keskustapysäköinnin suunnittelua on ohjannut jo vuosikymmenten ajan kehäajattelu, jonka mukaan keskustan pysäköintihallit on sijoitettu keskustaa reunustaville kehäteille.

Keskustan muuttuneisiin liikennejärjestelyihin on vaikuttanut muun muassa Ratikkalinjan laajeneminen ja henkilöratapihan uudistaminen. Myös muut remontit ovat sulkeneet tai muuttaneet keskeisiä reittejä keskustassa. Väliaikaiset liikennejärjestelyt ja kiertotiet voivat hidastaa liikkumista autolla, mutta sillä pääsee edelleen kulkemaan kaikkialle keskustaan.
”Tampereen keskusta-alue on täysimääräisesti saavutettavissa myös autoilijoiden näkökulmasta. Kaupungin kehityshankkeet ja remontit vaikuttavat jonkin verran katupysäköintiin, mutta pysäköintihalleihin kulkeminen pyritään säilyttämään mahdollisimman esteettömänä. Tampereen keskustan kehittyminen on otettu huomioon pysäköinnin suunnittelussa ja kehittämisessä jo vuosikymmenten ajan”, kertoo Finnpark Pysäköinnin operatiivinen johtaja Joni Mikkola.
Ydinkeskustan pysäköintiä on ohjannut 1950–1960-luvulta lähtien keskustan ympärille suunniteltu pysäköintihallien kehä. Kaikki Finnparkin keskustassa sijaitsevat pysäköintihallit ovat saavutettavissa keskustaa ympäröivien kehäteiden varrelta. Pysäköintikehän muodostavat Tampereen valtatie, Hämeenpuisto, Satakunnankatu ja Ratapihankatu, joiden varrella on yhteensä kymmenen Finnparkin omaa pysäköintihallia.
”Tampereella on keskitetty pysäköinti, jolla tuetaan keskustan viihtyisyyttä. Osana kaupungin kehitystä pysäköintiä keskitetään entistä enemmän pysäköintihalleihin eli keskustaan voidaan tulla autolla, mutta keskustassa liikutaan kävellen. Pysäköintikehä mahdollistaa sujuvan pysäköinnin huolimatta siitä, mistä ilmansuunnasta keskustaan saavutaan. Kaikki hallimme sijaitsevat kehällä ja palvelevat eri suunnista tulevia. Esimerkiksi P-Hämppiin pääsee ajamaan kahdesta kohtaa kehältä, ja myös Hämpin sisällä on mahdollisuus pysäköidä niin, että se mahdollistaa sujuvan siirtymän eri puolille keskustaa”, jatkaa Mikkola.
Tampereen keskustapysäköinnin suunnittelua ja kehittämistä ohjaa kaupungin pysäköintipolitiikkaa, jonka yhtenä tavoitteena on tukea ydinkeskustassa liikkumista kävellen. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kadunvarsipaikkojen vähentämisen lisäksi Hämeenkadulta on poistunut siviiliautoliikenne, Ratikka on alkanut liikennöidä, pysäköinnin maksutavat ja valvonta on digitalisoitunut ja maksullisia pysäköintivyöhykkeitä on laajennettu kattamaan isompi alue.
”Olemme avanneet Tampereella neljä uutta pysäköintihallia viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Tavoitteena on mahdollistaa sujuva ja saavutettava pysäköinti keskustakehityksen kaikissa vaiheissa. Myös muissa Suomen suurkaupungeissa kehitys on samansuuntaista – esimerkiksi Helsingissä pysäköintiä keskitetään entistä enemmän pysäköintilaitoksiin”, täsmentää Mikkola.
Lisätietoja:
Joni Mikkola
operatiivinen johtaja
Finnpark Pysäköinti Oy
joni.mikkola@finnpark.fi
p. 040 518 1217
Finnpark on Tampereen kaupungin omistama konserni, joka harjoittaa pysäköinti- ja kiinteistöliiketoimintaa. Finnpark suunnittelee ja tuottaa älykkäitä, liikkumista helpottavia pysäköinnin palveluja sekä tarjoa toimitiloja pysäköinnin ja liike-elämän tarpeisiin. Finnparkin valvomosta operoidaan eli 30 pysäköintilaitosta ja reilu 20 000 pysäköintipaikkaa ympäri Suomen. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2024 vajaa 30 M€ ja se työllistää lähes 80 henkeä.
www.finnpark.fi
https://finnpark.fi/kohteet/