Finnpark tekee jatkuvaa työtä energian käytön tehostamiseksi – P-Hämppi ja P-Hämeenpuisto hyviä esimerkkejä
Finnpark on laskenut toiminnalleen hiilijalanjäljen ja laatinut sen pohjalta ilmastotiekartan: tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030. P-Hämppi ja P-Hämeenpuisto ovat tuoreimpia projekteja energian säästämisessä. P-Hämpissä modernisoitiin valaistus, P-Hämeenpuistossa energiaa käytetään nyt vähemmän lämmityksessä ja ilmastoinnissa.
Finnparkin keskeisimmän ja isoimman oman kohteen P-Hämpin valaistuksen uusiminen alkoi parkkitason ylä- eli parvitasolta, joka saatiin valmiiksi vuonna 2023. Kakkosvaiheessa modernisoitiin alemman parkkitason valaistus, mikä valmistui kesän 2024 lopulla.
Kolmannessa vaiheessa uusitaan niin sanotut Tullin ja Rongan rampit.
Mitä P-Hämpissä tehtiin
”Modernisointi tarkoittaa käytännössä sitä, että vanhat loisteputkivalaisimet korvattiin uusilla led-valoilla”, kiinteistötyönjohtaja Ville Hiltunen sanoo. Hiltunen vastaa Finnparkin kestävän kehityksen energiahankkeiden toteuttamisesta. ”Led-valot ovat pitkäikäisempiä, eikä niitä tarvitse huoltaa niin paljon kuin vanhoja loisteputkia.”
Tärkein ominaisuus led-valoissa on se, että ne ovat energiatehokkaampia. Uuden led-valon käyttöikä on yli 4-kertainen verrattuna vanhaan loisteputkeen.
Koska valaisimien sijainnit pysäköintihalleissa ovat hankalia – ne saattavat olla esimerkiksi kuuden metrin korkeudessa – niiden kestävyyteen haluttiin kiinnittää erityistä huomiota. Näin minimoidaan henkilönostinten käyttäminen, joka vaatii aina henkilötyövoimaa ja energiaa.
Nyrkkisääntönä voi sanoa, että vaihtamalla loisteputken led-valaisimeen sähköenergiaa säästyy ainakin noin 15 prosenttia.
”Lediuudistusta on tehty Finnparkin pysäköintihalleissa niin, että vanhimpia valaisimia on korvattu ensin”, Ville Hiltunen kertoo. ”P-Hämpin myötä kiinteistöjen valaistukset on nyt käyty läpi ja energiatehokkuutta parannettu kauttaaltaan.”
P-Hämeenpuistossa todella lupaavia tuloksia
P-Hämeenpuiston pysäköintihallissa on viime vuosina toteutettu uudistus, jossa saneerattiin rakennuksen ilmanvaihto ja tehostettiin lämmön talteenottoa ja uudelleenkäyttöä. Jälkimmäisessä uudistuksessa lisättiin ilmanvaihtoon lämmön talteenottojärjestelmä, jolloin kesäisin hotellihuoneiden jäähdytyksestä syntyvän lämpimän ilman hukkaenergia otetaan talteen ja käytetään lämpimän käyttöveden esilämmityksessä.
Tästä voit lukea tarkemmin P-Hämeenpuiston energiaprojektista.
Parannukset energian tehokkaammassa käytössä valmistuivat vuoden 2023 syksyllä. Nyt käyttökokemuksia on mitattu kesän 2024 aikana.
Tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Kesän kaukolämpölukemat eli kaiken kiinteistön kuluttaman ostetun energian tarve kaukolämmön osalta väheni peräti 50 prosenttia aiempaan verrattuna.
Kiinteistön koko vuoden energian kulutus on vähentynyt noin 450 MWh.
”Melkoinen yllätys oli myös se, että uudistus vähensi sähkönkulutusta”, Ville Hiltunen sanoo. ”Kun jäähdytyskoneiden hukkalämpöä ei tarvinnut puhaltaa ulos, jopa 15 prosenttia jäähdytyskoneiden sähkönkulutuksesta väheni.”
Hämeenpuiston tähänastiset luvut näyttävät vahvasti siltä, että Finnparkilla valikoidaan hyvinkin nopeasti seuraavaa sopivaa kohdetta vastaaville energiatehokkuutta parantaville toimille.
Finnpark panostaa niin ympäristö-, sosiaaliseen kuin taloudelliseen vastuuseen. Lue tästä lisää.