/ Business controller Roope Paunu viihtyy Finnparkilla: ”Reilu työnantaja, mukavat työkaverit”

Business controller Roope Paunu viihtyy Finnparkilla: ”Reilu työnantaja, mukavat työkaverit”

Vastuullisuus tarkoittaa taloushallinnolle hyvää hallintotapaa. Se on kaiken tekemisen lähtökohta.

Finnparkin taloushallinto: (vasemmalta) Roope Paunu, Henna Hautamäki, Riitta Kuparinen, Juuso Takanen, Tiina Porjamo ja Matti Anttila.
Finnparkin taloushallinto: (vasemmalta) Roope Paunu, Henna Hautamäki, Riitta Kuparinen, Juuso Takanen, Tiina Porjamo ja Matti Anttila.

Finnpark korostaa, että vastuullisuus näkyy sen toiminnassa monin eri tavoin. Useimmat ajattelevat vastuusta puhuttaessa ensimmäisenä ympäristöasioita ja sosiaalista vastuuta.

”Taloushallinnon kaikessa tekemisessä lähtökohtana on hyvä hallintotapa”, Finnpark-konsernin emoyhtiössä Finnpark oy:ssä työskentelevä business controller Roope Paunu sanoo.

”Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että raportoimme ulospäin totuudenmukaisesti, maksamme verot oikein ja laskutamme oikein”, Paunu kertoo.

Roope Paunu ei ole ikitamperelainen, kuten monet finnparkilaiset ovat, hämäläinen kylläkin. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Paunu muutti vuonna 2017 Tampereelle opiskelemaan Tampereen yliopistoon kauppatieteiden maisteriksi. Hän tuli kesätöihin Finnparkille opiskelujen aikana, aloitti kolme vuotta sitten business controllerin työssä ja esihenkilönä syksystä 2023.

Taloushallinto on pieni ja tehokas yksikkö

Taloushallinnossa työskentelee yhteensä kuusi ihmistä, joilla on kaikilla omat velvoitteensa ja tehtävänsä.

Talousjohtaja Matti Anttila on taloushallintoyksikön vetäjä, joka toimii pääkirjanpitäjän ja business controllerin esihenkilönä. Hän hoitaa yrityksen rahoitusta, kuten lainoja ja johdannaisisia, sekä talousasioiden raportointia.

Pääkirjanpitäjä Riitta Kuparinen on vastuussa kirjanpidosta, konsernin tilinpäätöksestä ja verotusasioista.

Roope Paunu tekee sisäistä raportointia päätöksenteon tueksi ja tukee näin liiketoimintajohtoa ja heidän työtään talousasioissa. Paunu laatii muun muassa kassaennusteita ja hoitaa laskutusasioita. Hän toimii myös kolmen henkilön esihenkilönä.

HR-asiantuntija Henna Hautamäki hoitaa palkkahallintoa, maksuliikennettä ja matkalaskuja.

Laskutusasiantuntija Tiina Porjamo hoitaa reskontraa, eli myynti- ja ostolaskutusta, sekä talouspalvelun yhteydenottoja.

Taloushallinnon assistentti Juuso Takanen auttaa ja toimii sijaisena kaikkien taloustiimiläisten töissä. Hänen velvoitteisiinsa kuuluvat tyypillisesti tiliotteet, myyntilaskutus, ostolaskutus, maksuliikenne ja raportointi.

Sisäinen ja ulkoinen raportointi

Taloushallinnon työt voi jakaa sisäiseen ja ulkoiseen raportointiin. Käytännön rutiineihin kuuluvat lisäksi muun muassa palkanmaksu, myynti- ja ostolaskutus, maksuliikenne sekä verojen maksaminen.

Sisäisellä raportoinnilla taloushallintotiimin tarkoitus on tuottaa yrityksen talouteen liittyvää informaatiota yrityksen johdolle päätöksenteon tueksi. Tiedot koskevat esimerkiksi yrityksen kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta.

Taloushallinto hoitaa yrityksen lakisääteisen tehtävän raportoida tulos- ja varallisuusasemasta muun muassa verottajalle ja omistajalle.

Millainen työnantaja on Finnpark?

Roope Paunulta ei tarvitse lypsää positiivisia arvioita siitä, kun kysyy, millainen työnantaja Finnpark on.

”Finnpark on sopivan joustava ja reilu työnantaja, asiat pystyy aina järjestämään ilman liian tiukkaa hierarkiaa”, Paunu kuvaa. ”Lisäksi meillä on mukava henkilöstö ja kiva ilmapiiri.”

Yhtenä esimerkkinä, jossa Finnpark on työnantajana onnistunut, Roope Paunu mainitsee opintojen yhdistämisen työhön.

”Monet ihmiset ovat töiden ohella saaneet hoidettua opintonsa, kun työnantaja on tarjonnut tukea.”

Jokaisella yrityksellä on myös alueita, joissa se voi kehittää itseään. Roope Paunu valitsee Finnparkissa kehitysalueeksi muutosnopeuden.

”Muutosnopeus on kiihtyvä myös taloudessa”, Paunu sanoo. ”Meidän on tehtävä kovasti töitä, jotta saamme vietyä asiat tehokkaasti käytäntöön asti – ja mielellään ennakoiden.”

Jos Moovy olisi auto, se olisi…

Roope Paunu on ollut taloushallinnon edustajana mukana tekemässä Moovy-kehitystiimin kanssa Moovy-järjestelmään ja -sovellukseen liittyviä projekteja. Siispä myös Roopelta on kysyttävä jokaisen Moovy-tiimiläisen haastatteluun sisältyvä loppukysymys:

Jos Moovy olisi auto, minkä merkkinen ja mallinen auto se olisi?

”S-Mersu”, Roope Paunu kuittaa ilman turhia perusteluja.