P-Hämeenpuisto energiatehokkaaksi: ilma vaihtuu, lämmöt talteen
P-Hämeenpuiston pysäköintilaitoksessa ja Scandic Hämeenpuiston hotellissa on vastikään toteutettu uudistus, jossa saneerattiin rakennuksen ilmanvaihto ja tehostettiin lämmön talteenottoa ja uudelleenkäyttöä.
Kiinteistötyönjohtaja Ville Hiltunen vastaa Finnparkin kestävän kehityksen energiahankkeiden toteuttamisesta yrityksen omistamissa kiinteistöissä.
Hiltunen aloitti Finnpark oy:n palkkalistoilla kiinteistönhoitajan työssä jo vuonna 2008.
Hiltunen kuvaa ilmapiiriä Finnparkilla positiivisella tavalla pelottomaksi.
”Ideoita ei ammuta suoralta kädeltä alas, vaan uusia ajatuksia tutkitaan avoimin mielin”, Hiltunen sanoo. ”Jos idea osoittautuu arvokkaaksi, siihen ollaan myös valmiita panostamaan.”
Yleinen kannustava asenne pätee myös uusiin tapoihin tehostaa toimintaa ja säästää energiaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii jäähdytysenergian hyödyntäminen lämpimän käyttöveden lämmityksessä. Uudistus kuvataan alla tarkemmin.
Ilman oikeita ihmisiä ei aikaansaava ilmapiiri olisi tietenkään mahdollinen.
”Kun on hyvä porukka ympärillä, projektiyhteisö imaisee mukaansa”, Hiltunen kuvailee. ”Se ei ole mitään toisten selkään taputtelua, pikemminkin sitä, että kaikki tukevat ja ymmärtävät toisiaan.”
Ville Hiltunen kuvailee samanhenkisten luovaa yhteistyötä termillä Pelle Peloton -asenne.
P-Hämeenpuisto: olemassa oleva lämmitysverkosto uuteen käyttöön
Yksi Finnparkin painopisteistä energiansäästön saralla on viime ajat ollut P-Hämeenpuisto, jonka yhteydessä sijaitsee muun muassa Scandic Hämeenpuisto -hotelli.
Tänä vuonna toteutetussa hankkeessa saneerattiin kiinteistössä sijaitsevan hotellin ilmanvaihtokoneet ja uusittiin puhaltimet sekä lisättiin ilmanvaihtoon lämmön talteenottojärjestelmä. Pysäköintihallissa ei ole erillistä ilmanvaihtolaitteistoa, vaan rakennus on lämmittämätön.
Uutena ratkaisuna hotellihuoneiden jäähdytyksestä lämpimällä ilmalla tuleva hukkaenergia otetaan talteen ja jälleen käytetään lämpimän käyttöveden esilämmityksessä.
Prosessi oli helppo sanoa ääneen mutta vaikeampi toteuttaa. Kylmäkoneet, jotka kesäisin jäähdyttävät ilmaa, sijaitsevat katolla. Hukkalämmön tuotto on siis ylhäällä, mutta käyttöveden lämmityksen tarve taas on kellarissa. Miten siirtää energiaa ylhäältä alas?
Siirtoon keksittiin käyttää olemassa olevaa lämmitysputkistoa. Kellarissa sijaitseva lämmön jakohuone, jossa talvisin lämmitetään ilmanvaihdon lämmitysverkostoa kaukolämmöllä, siirtää lämpöä ylös ilmastointikonehuoneeseen ilmanvaihtokoneiden käytettäväksi. Tätä samaa lämmitysverkostoa käytetään nyt kesäisin toisin päin niin, että ylhäältä tulee lämpöä alaspäin.
Näin järjestelmälle ei tarvinnut rakentaa omaa putkistoa ja investointikustannus saatiin pidettyä maltillisena sen sijaan, että olisi rakennettu kokonaan uusi järjestelmä.
Ratkaisu on Finnparkin oma innovaatio, joka osallistuu Motivan Energianerokas-kilpailuun.
Hanke alkoi maaliskuussa 2023 ja valmistui syyskuussa.
Finnparkille on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti.
Finnparkin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.